Προστατέψτε τον εαυτό σας από κακόβουλα προγράμματα

Θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι το Διαδίκτυο είναι ένα ασφαλές και καλοπροαίρετο μέρος για όλους, ωστόσο, είναι αναμφίβολο ότι οι διαδικτυακοί εγκληματίες και οι εισβολείς παραμονεύουν, προσπαθώντας να δημιουργήσουν προβλήματα. Ένας τρόπος δημιουργίας προβλημάτων είναι με τη διάδοση κακόβουλων προγραμμάτων. Μπορείτε να προστατέψετε τον εαυτό σας μαθαίνοντας τι είναι τα κακόβουλα προγράμματα πώς διαδίδονται και πώς μπορείτε να τα αποφύγετε.

 

Τι είναι τα κακόβουλα προγράμματα;

"Κακόβουλο πρόγραμμα" είναι οποιοδήποτε είδος λογισμικού το οποίο έχει σχεδιαστεί για να βλάψει έναν υπολογιστή. Τα κακόβουλα προγράμματα μπορούν να υποκλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες από τον υπολογιστή σας, να προκαλέσουν σταδιακά επιβράδυνση της λειτουργίας του ή ακόμα και να στείλουν πλαστά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας χωρίς να το γνωρίζετε. Ακολουθούν ορισμένοι κοινοί τύποι κακόβουλων προγραμμάτων, που ενδέχεται να γνωρίζετε:

 • Ιός: Ένα επιζήμιο υπολογιστικό πρόγραμμα το οποίο αυτοαντιγράφεται και προσβάλλει κάποιον υπολογιστή.
 • Worm: Ένα κακόβουλο υπολογιστικό πρόγραμμα που στέλνει αντίγραφα του εαυτού του σε άλλους υπολογιστές μέσω δικτύου.
 • Spyware: Ένα κακόβουλο πρόγραμμα που συλλέγει πληροφορίες από άτομα εν αγνοία τους.
 • Adware: Λογισμικό που αναπαράγει, προβάλλει ή πραγματοποιεί λήψη διαφημίσεων αυτόματα σε έναν υπολογιστή.
 • Δούρειος ίππος: Ένα καταστροφικό πρόγραμμα που εμφανίζεται ως χρήσιμη εφαρμογή, αλλά βλάπτει τον υπολογιστή σας ή υποκλέπτει τα στοιχεία σας αφού εγκατασταθεί.

Τρόπος διάδοσης των κακόβουλων προγράμματος

Τα κακόβουλα προγράμματα μπορούν να εισέλθουν στον υπολογιστή σας με διάφορους τρόπους. Ακολουθούν ορισμένα συνηθισμένα παραδείγματα:

 • Λήψη δωρεάν λογισμικού από το Διαδίκτυο το οποίο περιέχει κρυφό κακόβουλο πρόγραμμα
 • Λήψη νόμιμου λογισμικού που συνοδεύεται κρυφά από κακόβουλο πρόγραμμα
 • Επίσκεψη ενός ιστότοπου που έχει προσβληθεί από κακόβουλο πρόγραμμα
 • Κλικ σε ένα ψεύτικο μήνυμα σφάλματος ή ένα αναδυόμενο παράθυρο που ξεκινά μια λήψη κακόβουλου προγράμματος
 • Άνοιγμα ενός συνημμένου μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιέχει κακόβουλο πρόγραμμα

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να διαδοθεί ένα κακόβουλο πρόγραμμα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχετε τη δυνατότητα να το σταματήσετε. Τώρα που γνωρίζετε τι είναι και τι κάνει ένα κακόβουλο πρόγραμμα, ας εξετάσουμε μερικά πρακτικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να προστατευτείτε.

Τρόπος αποφυγής κακόβουλων προγραμμάτων

 • Η Microsoft και η Apple συχνά κυκλοφορούν ενημερώσεις για τα λειτουργικά τους συστήματα και είναι καλή ιδέα να εγκαθιστάτε αυτές τις ενημερώσεις, όταν διατίθενται για υπολογιστές Windows και Mac. Αυτές οι ενημερώσεις συχνά περιλαμβάνουν επιδιορθώσεις που μπορούν να βελτιώσουν την ασφάλεια του συστήματός σας. Ορισμένα λειτουργικά συστήματα προσφέρουν επίσης αυτόματες ενημερώσεις για να μπορείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις αυτόματα σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που θα γίνουν διαθέσιμες.

Οι χρήστες Windows μπορούν να εγκαθιστούν ενημερώσεις χρησιμοποιώντας μια λειτουργία που ονομάζεται Windows Update, ενώ οι χρήστες Mac μπορούν να εγκαθιστούν ενημερώσεις χρησιμοποιώντας μια λειτουργία που ονομάζεται Software Update. Αν δεν γνωρίζετε αυτές τις λειτουργίες, σας συνιστούμε να πραγματοποιήσετε αναζήτηση στους ιστότοπους της Microsoft και της Apple για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εγκατάσταση ενημερώσεων συστήματος στον υπολογιστή σας.

Εκτός από το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή, θα πρέπει επίσης να ενημερώνετε το λογισμικό του με τις πιο πρόσφατες εκδόσεις. Οι νεότερες εκδόσεις συχνά περιέχουν περισσότερες επιδιορθώσεις ασφάλειας για την αποτροπή επιθέσεων από κακόβουλα προγράμματα.

 • · Τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα σάς επιτρέπουν να δημιουργείτε πολλούς λογαριασμούς χρηστών στον υπολογιστή σας, ώστε οι διάφοροι χρήστες να έχουν διαφορετικές ρυθμίσεις. Αυτοί οι λογαριασμοί χρηστών μπορούν επίσης να ρυθμιστούν ώστε να έχουν διαφορετικές ρυθμίσεις ασφάλειας.

Για παράδειγμα, ένας λογαριασμός "διαχειριστή" συνήθως έχει τη δυνατότητα να εγκαθιστά νέο λογισμικό, ενώ οι "περιορισμένοι" ή "τυπικοί" λογαριασμοί συνήθως δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το ίδιο. Κατά την καθημερινή σας περιήγηση στον ιστό πιθανώς να μη χρειάζεται να εγκαταστήσετε νέο λογισμικό, συνεπώς, σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε έναν "περιορισμένο" ή "τυπικό" λογαριασμό χρήστη, όποτε είναι δυνατό. Αυτό μπορεί να αποτρέψει την εγκατάσταση κακόβουλων προγραμμάτων στον υπολογιστή σας και την πραγματοποίηση αλλαγών σε ολόκληρο το σύστημα.

 • · Στον πραγματικό κόσμο, οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα να δίσταζαν λίγο να εισέλθουν σε ένα ύποπτο κτίριο με μια ταμπέλα που θα έλεγε "Δωρεάν υπολογιστές!" με φώτα που αναβοσβήνουν. Στον ιστό, θα πρέπει να υιοθετήσετε ένα παρόμοιο επίπεδο προσοχής, όταν εισέρχεστε σε άγνωστους ιστότοπους που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν δωρεάν πράγματα.

Γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι δελεαστική η ιδέα να πραγματοποιήσετε λήψη ενός δωρεάν προγράμματος επεξεργασίας βίντεο ή ενός παιχνιδιού ρόλων, αλλά εμπιστεύεστε όντως τον ιστότοπο που το προσφέρει; Μερικές φορές είναι χρήσιμο να αποχωρείτε από τον συγκεκριμένο ιστότοπο και να αναζητάτε κριτικές ή πληροφορίες σχετικά με αυτόν ή σχετικά με το πρόγραμμα, πριν να πραγματοποιήσετε λήψη ή εγκατάσταση οποιουδήποτε στοιχείου. Οι λήψεις αρχείων είναι ένας από τους κύριους τρόπους διάδοσης κακόβουλων προγραμμάτων, επομένως, θυμηθείτε να είστε προσεκτικοί σχετικά με το τι κατεβάζετε και από πού το κατεβάζετε.

 • · Αν κάποιο τυχαίο άτομο σας στείλει ένα κουτί με σοκολατάκια με το ταχυδρομείο, θα το ανοίγατε και θα καταναλώνατε το περιεχόμενο χωρίς δισταγμό; Μάλλον όχι. Παρομοίως, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί αν κάποιος άγνωστος σάς στείλει ένα ύποπτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιέχει συνημμένα ή εικόνες. Μερικές φορές, αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενδέχεται να είναι απλά ανεπιθύμητα, αλλά άλλες φορές ίσως να περιέχουν κρυφά κάποιο επιζήμιο κακόβουλο πρόγραμμα. Αν χρησιμοποιείτε το Gmail, αναφέρετε αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως ανεπιθύμητα, για να μπορούμε να ξεχωρίζουμε και να απομακρύνουμε καλύτερα τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο μέλλον.
 • · Όταν περιηγείστε στον ιστό, ενδέχεται να συναντήσετε ιστότοπους που εμφανίζουν αναδυόμενα παράθυρα, τα οποία σας κάνουν να πιστεύετε ότι ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί και σας ζητούν να πραγματοποιήσετε λήψη κάποιου λογισμικού για να προστατευτείτε. Μην ξεγελαστείτε. Απλώς κλείστε το αναδυόμενο παράθυρο και προσέξτε να μην κάνετε κλικ μέσα σε αυτό.
 • · Ορισμένοι ιστότοποι και εφαρμογές σάς επιτρέπουν να κοινοποιείτε με ευκολία αρχεία σε άλλους χρήστες. Πολλοί από αυτούς τους ιστότοπους και τις εφαρμογές παρέχουν μικρή προστασία από κακόβουλα προγράμματα. Αν ανταλλάξετε ή κατεβάσετε αρχεία χρησιμοποιώντας αυτές τις μεθόδους κοινοποίησης αρχείων, έχετε το νου σας για την ύπαρξη κακόβουλων προγραμμάτων. Τα κακόβουλα προγράμματα μπορεί να έχουν τη μορφή μιας δημοφιλούς ταινίας, άλμπουμ, παιχνιδιού ή προγράμματος.
 • Αν χρειάζεστε να κάνετε λήψη κάποιου αρχείου, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε πρόγραμμα προστασίας από ιούς, το οποίο πραγματοποιεί σάρωση για κακόβουλα προγράμματα προτού ανοίξει το αρχείο. Το λογισμικό προστασίας από ιούς σάς επιτρέπει επίσης να σαρώνετε ολόκληρο τον υπολογιστή σας για κακόβουλα προγράμματα. Είναι καλή ιδέα να εκτελείτε τακτικές σαρώσεις στον υπολογιστή σας για τον έγκαιρο εντοπισμό κακόβουλων προγραμμάτων και την αποτροπή της διάδοσής τους.